Przechowywanie smarów – najczęstsze błędy

Wraz z rozwojem konstrukcji maszyn przemysłowych wymagania stawiane środkom smarnym ulegają ciągłemu zaostrzeniu. Jakiekolwiek zanieczyszczenia znajdujące się w smarze często mogą spowodować przestoje w produkcji. Przyczyniają się również do zwiększenia kosztów pracy i wytworzenia produktu, ponieważ środek smarny musi zostać wymieniony. Ponadto może być wymagana wymiana podzespołów na nowe. Tych wydatków można uniknąć lub znacznie je ograniczyć dzięki przestrzeganiu pewnych reguł.

O to najczęstsze błędy popełniane przy przechowywaniu przemysłowych środków smarnych. 

1. Używanie zanieczyszczonych pojemników

Najczęściej popełnianym błędem jest przewożenie środków smarnych w zanieczyszczonych pojemnikach. Kurz i pył znajdujący się w pojemniku natychmiast zanieczyszcza smar. Następnie zanieczyszczenia z pojemnika przenoszone są do maszyny, gdzie w pierwszym rzędzie działają jak papier ścierny, w efekcie czego uszkadzają maszynę i obniżają jakość wykończenia powierzchni łożysk.

2. Ponowne użycie pojemników bez ich gruntownego oczyszczenia

Taka praktyka może również prowadzić do zanieczyszczenia środka smarnego. Olej hydrauliczny i przekładniowy mogą wyglądać podobnie, ale ich skład chemiczny się różni. Gdy zostaną zmieszane, dwa oleje mogą wejść ze sobą w reakcję i nastąpi ich uszkodzenie. Skutkiem implementacji w łożyskach i innych częściach maszyn tak zanieczyszczonych środków smarnych jest powstający na powierzchniach maszyny charakterystyczny osad.

3. Składowanie olejów i smarów na zewnątrz

Nie wolno przechowywać środków smarnych na zewnątrz budynku. Występujące tam różnice temperatur powodują zmianę objętości powietrza w pojemniku. Jeśli beczki składowane są w pozycji pionowej na zewnątrz budynku, to wraz ze spadkiem temperatury objętość powietrza spada i może nastąpić rozszczelnienie pojemnika, co prowadzi do przedostania się wilgoci do jego wnętrza. Środek smarny wystawiony jest wówczas na działanie tlenu (proces utleniania) jeszcze zanim zostanie on użyty. Najlepszym miejscem na składowanie przemysłowych środków smarnych jest suche, czyste pomieszczenie o temperaturze pokojowej.

4. Nieużywanie oznaczonych kolorowym kodem przezroczystych pojemników

Najlepszym rozwiązaniem do przechowywania środków smarnych jest stosowanie uszczelnionych pojemników, oznaczonych kolorowym kodem na pokrywie. Każdy z kolorów odpowiada rodzajowi środka smarnego. Zapobiega to ewentualnemu zmieszaniu smarów.

5. Brak identyfikacji miejsc smarowanych w maszynie

Aby upewnić się, że stosowany jest poprawny produkt, miejsca smarowane w maszynie powinny zostać również oznaczone kolorami odpowiadającymi rodzajom środka smarnego. Jest to niezwykle istotne w przypadku maszyn, w których jest wiele miejsc smarowanych za pomocą wielu środków smarnych.

Jeden z producentów nie zadbał o prawidłowe oznaczenie miejsc smarowanych w maszynie. Nowy pracownik podszedł, by napełnić zbiornik ze smarem dla elementu przesuwnego. Pracownik nie wiedział, że miejsc do smarowania jest więcej i napełnił tylko jedno z nich. W maszynie skończył się smar, element przesuwny został uszkodzony. Oznaczenie kolorami miejsc smarowanych w maszynie mogło zapobiec naprawie wartej 40 tys. zł.

6. Brak przepłukania układu smarującego po jego zabrudzeniu

Przy wymianie płynu w maszynie należy używać odpowiedniej pompy i węży. Jeśli w zakładzie nie ma takiego sprzętu, przed użyciem wymagane jest przepłukanie układu smarującego. Do przepłukania należy użyć podwójnej ilości środka potrzebnego do pracy urządzenia. Jeśli do smarowania używa się 8 litrów oleju, należy przepłukać maszynę przy użyciu 16 litrów oleju (nigdy nie powinno się używać tej samej pompy, którą tłoczony jest olej, do produktów zawierających wodę).

7. Użycie środków smarnych bez zwracania uwagi na kolejność ich zakupu

W sklepach spożywczych zawsze układa się starsze produkty z przodu półki. Podobnie należy postępować ze środkami smarnymi w zakładzie. Dzięki temu nie trzeba będzie wyrzucać przeterminowanych środków smarnych. Większość z nich ma okres przydatności do użycia od dwóch do pięciu lat.

Autor: Chris Fisk jest wiceprezesem i menedżerem w firmie Acculube.

Tekst pochodzi ze specjalnego wydania „Smary i Oleje 2016/2017”. Jeśli Cię zainteresował, ZAREJESTRUJ SIĘ w naszym serwisie, a uzyskasz dostęp do darmowej prenumeraty w formie drukowanej i/lub elektronicznej.